DÄFÖR BORDE DU SLUTA MED P-PILLER OMEDELBART!

Alltså detta ämne: p-piller. Det har varit så otroligt mycket delade meningar om detta på senaste, håller ni inte med? Det var till exempel inte längesedan det var överallt på nyheterna om en tjej som dött på grund av blodpropp orsakad av just p-piller, mins ni? Det är ju ett rätt känsligt ämne också, och preventivmedel diskuteras inte så mycket idag som det kanske skulle behövas. Ovan ser vi några av mina gamla halvätna kartor haha… Jag slutade med mina för en tid sedan, då jag helt enkelt inte kände att de fyllde någon funktion för mig. Visst, man hade koll på exakt när mensen skulle komma och kunde preppa med mensskydd i väskan och slippa förstöra fina underkläder, men det var väl det. På senaste tiden har jag dock funderat på att börja igen, men vi får se. Tycker nackdelarna är alldeles för många! Nedan listar jag några av dem utifrån mitt perspektiv.

Nackdel nummer 1: Ökar risken för blodpropp! Ja, att risken för blodpropp i till exempel lungorna ökar är sant. Därför frågar ofta läkarna som skriver ut preventivmedel om blodproppar eller högt blodtryck förekommit i släkten. Detta för mig var en bidragande faktor till att jag slutade, kändes inte helt safe liksom. Känner man dessutom inte att de fyller någon funktion, dvs att man inte har någon fast partner, what’s the point? 

Nackdel nummer 2: Man känner sig uppsvälld. Yep, detta kan jag intyga. Trodde faktiskt ett tag att jag var glutenallergiker på grund av att magen svällde upp som en ballong titt som tätt. Tog mig ett tag att förstå att detta faktiskt berodde på p-pillerna… Vissa hormonbaserade preventivmedel är vätskebindande och gör lätt att man kan känna sig uppblåst ibland. Sedan jag slutade har det blivit mycket bättre!

Nackel nummer 3: Du slarvar med andra preventivmedel! Om man äter p-piller, som ju som bekant i första hand är till för att förebygga en graviditet, kan detta lätt leda till att man slarvar med till exempel kondom. (Okej jag vet detta är pinsamt att prata om men det är SJUKT viktigt!) Bara för att du är skyddad mot graviditet betyder det INTE att du också är skyddad mot könssjukdomar. Äter man däremot inte p-piller och inte heller önskar att bli gravid är det ju inget snack om saken, kondomen ska på. Man blir alltså mycket mindre benägen att slarva. Mycket bättre!

Ja, vad tycker ni? Det enda jag känner är jobbigt med att inte äta p-piller är att jag aldrig vet när det är dags att packa ner ett gäng bindor och tamponger i väskan… Men men, det kan man väl leva med. Vad tyckte ni om inlägget då? Var det till någon hjälp? Detta är ju inte direkt saker jag brukar skriva om haha… Sorry känsliga läsare samt släkt! Men hallå, vi får inte glömma det faktum att sprida kunskap om detta är så sjukt viktigt. Med rätt kunskap kan man sedan fatta rätt beslut för sig själv!

Rösta på mig i Finest Awards HÄR!

12 reaktioner på “DÄFÖR BORDE DU SLUTA MED P-PILLER OMEDELBART!”

 • Lisa skriver:

  Tycker de är otroligt fel av dig att säga till dina följare varav de flesta är unga flickor att sluta med p-piller för bagateller som ”man kan slarva” och ”du känner dig uppsvälld”

  och detta med blodpropp är endast om du har tillstånd t.ex migrän eller lätt att få blodproppar i familjen och då kommer dem med andra alternativ!

  Som p stav, p spruta etc etc

  och dessa har också biverkningar

  De handlar om att lära unga flickor att skydda sig och ta p-piller för att kanske hjälpa dem med humörsvängningar och extrema smärtor

  • lovisawangs skriver:

   Det finns såklart tillstånd som kräver att man tar p-piller, exempelvis extrema menssmärtor som du nämner. Som jag också skriver i inlägget är detta utifrån MITT perspektiv, och p-piller fungerar inte för mig helt enkelt. Som sagt det gäller att vara informerad med all nödvändig information för att sedan kunna göra det bästa beslutet för SIG SJÄLV. Sedan ÄR könssjukdomar ett växande problem bland ungdomar idag, varför jag föredrar att förespråka användning av kondom. Tack för din kommentar och hoppas du förstår hur jag tänker!

   • Theresia skriver:

    Jag tycker att det är jättebra att du tar upp de negativa sidorna med p-piller. Att knapra i sig hormoner är inte normalt för kroppen och jag tror att den kan ta mer skada av detta än vad vi kan ana. Efter att jag personligen haft kontakt med flera läkare har jag fått höra att bröstcancern har ökat markant sedan kvinnor började med p-piller i högre grad. Dessutom drabbar inte bröstcancer endast äldre kvinnor längre utan allt fler yngre diagnostiseras med aggressiv och elakartad bröstcancer. Fenomenet är inte bekräftat med studier ännu men jag tror garanterat att det är bra att överväga risken för både kända och okända biverkningar före man börjar manipulera sin kropp med hormoner.

 • Josefine skriver:

  Jag har också funderat på att sluta men då jag har pojkvän är frågan vilket preventivmedel man borde använda istället? Det finns ju tyvärr inte så många hormonfria val och att behöva trä på en kondom varje gång känns inte så kul…

  • lovisawangs skriver:

   Ja haha håller med! När man har pojkvän ser ju situationen lite annorlunda ut. Har du kollat in det där med Natural Cycles? Å andra sidan jobbigt att skippa om man känner sig sugen just den dagen man är i ”riskzonen” så att säga haha… Hoppas du hittar vad som passar dig bäst! Kram!

 • Filippa skriver:

  Jag är helt med på din åsikt att man ska vara försiktig med att äta p-piller. Självklart blir vissa väldigt hjälpta av det, t ex om man har extrema menssmärtor etc, men det finns sååå mycket biverkningar som är svåra att ens märka, t ex depression.

  Själv fick jag utslag i hela ansiktet efter att jag satte in en p-stav (samma hormoner som p-piller) och det var det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Har fortfarande ärren kvar som påminner mig varje dag. Vidrigt.

  Man ska vara väldigt försiktig med hormoner, de kan ställa till så mycket!! Det finns ju även alternativ, som t ex p-dator!

  • lovisawangs skriver:

   Ja är riktigt nyfiken på det där med p-dator! Kanske blir nästa grej att prova. Tråkigt att höra om dina biverkningar, hoppas att du inte behöver vara med om det igen! Kram!

 • Rebecka skriver:

  Alla har olika biverkningar men håller med till en del absolut! Jag äter p-piller också dock av medicinska skäl så har inte så mycket val att sluta :/ Du får prova dig fram av olika preventivmedel & hoppas du hittar något som passar dig bra 🙂

  • lovisawangs skriver:

   Ja haha jag får leta vidare! Nej det där med att äta p-piller av medicinska skäl har man ju tyvärr inte mycket att säga till om… Lycka till i fortsättningen i alla falll, stor kram!

 • Saga skriver:

  Större chans att få blodpropp om man är gravid! 😉

 • Jonna skriver:

  Jag åt p-piller och blev gravid så p-piller skyddar heller inte till 100 för jag är långt ifrån den första och den sista som blev gravid med p-piller 🙂

 • Bezze skriver:

  P plåster? P Stav? P spiral?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *