DRÖMMER DU OM RIVIERAN NÄSTA SOMMAR? SÅHÄR KOMMER DU DIT!

rivieran3

Hej kompisar! Mitt namn är Mathias och jag är Lovisas go-to-guy. Ni vet den man ringer när nånting krånglar. Jag tror det är för att jag tycker det är roligt att ägna en eftermiddag åt att slösurfa på typ Skatteverkets hemsida. Nördigt? Jag vet! Lovisa har i alla fall bett mig att dela med mig av mina tips här också. Schysst va?

Ni vet hur det alltid är mer månad än pengar kvar i slutet av varje månad?! Idag tänkte jag prata sparande med er. ”Skittråkigt” kanske du tänker. ”Kul när du åker på den där resan du inte hade haft råd med annars” svarar jag.

Det finns en grundregel som vi allra först måste komma till ro med. Pengarna på kontot kommer vara slut den 24e. Så är det bara. De flesta av oss använder de pengar vi har. Därför ska du inte tro att du kan spara pengar i slutet av månaden. Istället är sparande det första du ska göra när lönen eller csn kommer.

Börja med att spara till en buffert. Det är pengar du kan använda när saker skiter sig. Något kanske går sönder och du har 52 kr på kontot. Vad gör du? Sms-lån? Nej tack! Det är nu du ska använda din buffert. Spara så många hundralappar per månad du kan tills du har uppnått en sån summa att din lön/csn skulle kunna utebli åtminstone en månad, allra helst två.

Lånar du från bufferten måste du betala tillbaka. Det ska vara prio ett! Gör upp en avbetalningsplan till dig själv. Det är helt räntefritt!

Sen (eller helst samtidigt) kan du börja spara till olika mål. Vill du ut och resa nästa sommar? Sparar du 500 kr per månad i ett år blir det 6 000 kr. Alla mål ska ha egna konton så att du inte blandar ihop pengarna med pengar till annat. Men spara inte mer än du har råd med. När pengarna är insatta på t ex resekontot ska de vara heliga! Du ska aldrig röra pengarna om de inte går till ditt mål. Pengar på resekontot ska bara användas till resor. PUNKT! Pengar på ”ny MacBook”-kontot ska bara användas till en ny MacBook, pengar på ”drömskor”-kontot bara till drömskor osv.

Och kom ihåg: Spara i början av månaden!

Det var allt för denna vecka!

Nu ska jag gräva ner mig i rättsfall.

//Mathias A. Bjerkhaug

Jur. stud. tillika Lovisas samvete

2 reaktioner på “DRÖMMER DU OM RIVIERAN NÄSTA SOMMAR? SÅHÄR KOMMER DU DIT!”

  • Mallan skriver:

    MATHIAS!!!!! BÄSTA

  • Anbärs skriver:

    Chenare Matte,

    Jag har blivit anklagad för troslöshet med huvudman och har lite frågor kring detta, har hört att du blivit något av en Silbersky på området. Hör gärna av dej. Puss eller kram.

    Anbärs Vidén inga problem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *