”FÅR” JAG INTE FLÄTA MITT HÅR? – KULTURELL APPROPRIERING

Nu hörrni, håll i er nucollagefletter

Alltså hörrni. Ända sedan jag gick i fjärde klass har jag drömt om att fläta mitt hår som på bilderna ovan! Var en tjej i min skola som hade det då, och jag tyckte det var sååååå coolt! Min kära mamma tyckte inte alls det var en så bra idé, då jag antar att hon inte tyckte att hennes 10-åriga dotter skulle springa runt och se ut som Bob Marley utan att förstå vad det innebar… Helt förståeligt, men nu 11 år senare är jag fortfarande sugen! För det är ju helt galet vackert, visst? För att inte tala om praktiskt. Hejdå borsten!

Dock (här kommer kruxet) skulle kanske detta enligt vissa kallas för kulturell appropriering, då jag som vit skulle bära en frisyr som generellt förknippas med afroamerikansk/afrikansk kultur. Jag skulle faktiskt däremot hellre vilja kalla det för cultural appretiation. Jag vill visa min uppskattning och beundran för andra kulturer snarare än att försöka göra någon annans kultur till ”min”. Alla är vi olika på den här planeten, och att anamma olika kulturer är bara positivt enligt mig. Självklart bör vi vara medvetna om historien bakom frisyren dock. Ni kanske är bekanta med att Februari i USA också är Black History Month? Tycker det är en jättebra grej, men enligt mig borde varje månad vara Black History Month. Varför ska vi bara uppmärksamma slaveriet en gång om året? Hur som helst…

Mänskliga rättigheter är viktigt för mig, och att människor varje dag diskrimineras på grund av hudfärg (eller frisyr för den delen) är helt obegripligt enligt mig. DET ÄR ORIMLIGT! Svarta kvinnor och män i USA kämpar dagligen med kommentarer om att deras hår bör ”fixas till” för att de ska upplevas som mer professionella. Flätor och dreads är ju då tyvärr inte frisyrer som anses som professionella i det amerikanska samhället, vilket jag finner helt absurt. Det är ju bara hår? Att döma eller fördöma någon med anledning av dennes hår oavsett etnicitet säger mer om den personen än om håret. För det är just bara det det är. Hår.

Så vet ni vad? Jag tänker faktiskt strunta i vad folk tycker och uppfylla min nu 11-åriga dröm att skaffa denna frisyr haha! Tänkte försöka göra det när jag och Mathias åker till Chicago nästa månad, för vad kan vara ett mer perfekt ställe att göra det på än där?? Jag tänker strunta i folk som säger att det är kulturell appropriering och jag tänker strunta i folk som säger att frisyren är oprofessionell. Basta. Man lever ju bara en gång, eller hur? I bästa fall skapar jag åtminstone diskussion kring ämnet 😉 Whatcha think? 

 

5 reaktioner på “”FÅR” JAG INTE FLÄTA MITT HÅR? – KULTURELL APPROPRIERING”

 • Malin skriver:

  Jag förstår dig, men tycker också du måste förstå problematiken mer än att avfärda den med ”man lever bara en gång”. Hoppas du kan hitta en annan frisyr du tycker är lika cool!

  • lovisawangs skriver:

   Hoppas även att du kan förstå problematiken från mitt perspektiv. Ska vi få ett jämlikt och accepterande samhälle kan vi inte ha faktorer som ”tillhör” endast en etnicitet.

 • Amanda skriver:

  Blev det några flätor? 😍

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *