VARFÖR VILL MAN BLI EN INFLUENCER?

Ja, det är en fråga som jag har ställt mig själv ganska ofta den senaste tiden. Varför är mångas (och delvis mitt eget) mål att få så många följare på diverse sociala medier som möjligt? För att få gratisgrejer som jag kanske inte ens gillar och måste göra reklam för? För att få hemskickat klädesplagg som som säkert barn i Kina suttit och sytt? Nej. Tycker det är väldigt svårt att svara på den frågan numera. Varför denna strävan efter att få bli benämnd som influencer? Det är klart, att få gratis grejer är inte fy skam när man är en fattig student, men till vilket pris? Branschen utnyttjar de möjligheter till marknadsföring som finns såklart och istället för att köpa dyra annonsplatser ger de bort produkter till vad som ofta är väldigt unga personer som drömmer om att bli sedda och uppmärksammade på sociala medier. Borde inte influencers influera samhället med någonting mer än att uppmana till att köpa kläder och konsumera produkter? Typ någonting viktigt? Det är klart att det finns många som gör det också, men jag blir så trött när jag märker att de allra flesta inte har någonting vettigt att komma med förutom att ta visserligen estetiskt tilltalande bilder men som ofta förmedlar ett budskap om att ”du måste vara rik, smal, vacker och lycklig”… Och ha dyra märkesväskor. Många (däribland jag själv) har försökt att uppnå just denna status på sociala medier som egentligen inte betyder någonting förutom kortvarig självförtroendeboost och att få grejer och ibland pengar i utbyte mot reklam.

Sedan är det klart att det handlar om bekräftelse också, någonting som jag och säkert många andra har haft ett behov av hela sina liv. När jag var liten drömde jag och mina kompisar om att bli popstjärnor, nu drömmer ungdomar om att bli youtubers. Idolerna som jag har sett upp till under min uppväxt och idolerna som kidsen har idag är två helt olika saker. Det är nu för tiden relativt ”lätt” att få ära och berömmelse. Det enda du behöver är lite flyt och skapa ett allmänintresse kring vem du är. Kolla bara på alla Kardashians! Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med den här texten. Samtidigt som jag själv älskar att skapa innehåll på sociala medier, få respons och inspirera (influera) människor mår jag ibland rent ut sagt dåligt när jag besöker andra människors profiler. Varför är det så? Förmodligen så är jag delvis bitter för att många andra lyckats bättre med sociala medier än jag själv. En annan del av mig mår dock dåligt över det ytliga innehåll som publiceras, de länkar som delas *link in bioooooo*, kläder som visas upp och ger en bild av en fejkad konstruerad livsstil som man känner press att leva upp till. Uäh! Har ni några tankar kring detta?? Please let me know. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *